Cazul Transgex SA Oradea
TRANSGEX SA activează în domeniul resurselor geotermale. Societatea alimentează cu apă caldă menajeră şi cu căldură (extrase din resursele geotermale) consumatori casnici, companii private şi instituţii publice. Societatea deţine licenţe de foraj pentru terenuri situate în partea de nord vest a ţării. Ponderea acestor resurse din potenţialul total al ţării este estimată la 50%.

În conformitate cu rezultatele analizei financiare, proiectul s-a dovedit a fi oportun din punct de vedere tehnico-economic, prezentând un termen brut de recuperare a investiţiei de 2,5 ani şi o rată internă de rentabilitate de 40%. Implementarea proiectului a condus şi la diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Pentru realizarea proiectului, Fondul Român pentru Eficienţa Energiei a acordat societății TRANSGEX S.A. Oradea un împrumut de 425.000 USD pentru o perioadă de 3 ani, cu o perioadă de graţie de 6 luni.
Rambursarea împrumutului s-a făcut în rate trimestriale egale, conform solicitării societății şi a situaţiei fluxului de numerar.
Pentru acoperirea unei părţi din contribuţia proprie pentru prima fază a proiectului, TRANSGEX a încheiat un contract pentru vânzarea drepturilor de emisii de dioxid de carbon cu Agenţia Daneză pentru Protecţia Mediului. TRANSGEX a vândut aceste “credite de carbon” în perioada 1 ianuarie 2005 – 31 decembrie 2012. Suma totală a acestei tranzacţii a fost de 473.400 EURO împărţită astfel: 54.600 EURO sub formă de avans (înainte de realizarea investiției) şi 8 rate anuale a câte 52.350 EURO, începând cu anul 2006.
Garanţia constituită în vederea acordării împrumutului au fost:
- gaj asupra unei clădiri administrative aflată în proprietatea societății și situată în zona semi-centrală a municipiului Cluj – Napoca;
- bilete la ordin.
