Cazul Hidrojepi SA Bușteni (fostă Omnimpex Hârtia SA Bușteni)
În martie 1882, fraţii Schiel înregistrează la Ploieşti cererea pentru înfiinţarea Fabricii de hârtie, în baza contractului acordat de Curtea Regală, pentru arendarea unui teren din Buşteni pe care urma să se construiască fabrica. În contextul inexistenţei unei industrii de papetărie în România, alegerea locaţiei se baza pe avantajele oferite de amplasarea de căi de comunicaţie care puteau asigura aprovizionarea cu materii prime şi acces facil la pieţele de desfacere, existenţa surselor de apă necesare atât producţiei de hârtie dar şi producţiei de energie electrică, precum şi masivele muntoase împădurite situate în împrejurimi. În anii care au urmat după înfiinţare, fabrica s-a dezvoltat continuu, devenind unul dintre principalii producători de hârtie pe piaţa internă şi externă. Utilizarea energiei hidraulice pentru forţă şi producerea de energie electrică s-a extins, 19 turbine hidraulice fiind instalate şi funcţionând în cadrul vechii societăţi încă din anul 1901. După perioada dintre anii 1944 şi 1989, în aprilie 2000, societatea se privatizează, schimbându-și denumirea in S.C. Omnimpex Hârtia S.A Buşteni.
HIDROJEPI S.A. BUȘTENI (FOSTA OMNIMPEX HÂRTIA S.A. BUȘTENI)
În conformitate cu rezultatele analizei financiare, proiectele s-au dovedit a fi oportun din punct de vedere tehnico-economic, prezentând perioade brute de recuperare de 4,3 și, respectiv de 4,6 ani, valori ale ratei interne de rentabilitate de 24% și respectiv de 22% și valori ale venitului net actualizat de 1.333.000 dolari SUA și respectiv de 868.000 dolari SUA. Implementarea proiectului a condus şi la diminuarea emisiilor de noxe.
Pentru realizarea proiectelor, Fondul Român pentru Eficienţa Energiei a acordat societății Hidrojepi S.A. Bușteni (fostă Omnimpex Hârtia S.A. Bușteni), trei împrumuturi totalizând 2.209.000 dolari SUA pentru o perioadă de 6 ani, cu o perioadă de graţie de 9 luni.
Rambursarea împrumuturilor s-a făcut în rate trimestriale egale, conform solicitării societății şi în corelare cu situaţia fluxului de numerar.
Garanţiile constituite în vederea acordării împrumutului au fost:
- ipoteci asupra unor terenuri aflate în proprietatea societăţii;
- gaj asupra echipamentelor achiziţionate care au făcut obiectul proiectelor;
- cesiunea creanţelor din vânzarea de energie electrică;
- bilete la ordin.