In Articole recente

CREAREA UNEI CAPACITĂȚI DE PRODUCERE A ENERGIEI ELECTRICE DIN SURSE REGENERABILE DE ENERGIE SOLARĂ

În data de 22.12.2023, Fondul Român pentru Eficiența Energiei (FREE) a semnat cel de-al 53-lea contract de finanțare, pentru o investiție în domeniul fotovoltaic, al cărui beneficiar este FEPER SA, din Bulevardul Dimitrie Pompeiu, nr. 8. Acesta este al doilea contract de finanțare încheiat cu FEPER SA, primul a reprezentat o investiție în domeniul cogenerării.

Fondată în anul 1975, societatea FEPER SA este un fabricant de marcă în ansamblul economiei românești. Plecând de la colaborarea cu o companie americană de profil, Control Data System, și beneficiind de o dotare de vârf specializată în prelucrarea tablelor subțiri, FEPER SA și-a diversificat activitatea abordând și piața turismului, prin achiziționarea a două hoteluri în Predeal (Hotel Orizont) și în Ploiești (Hotel Central).

Cel mai recent contract de finanțare semnat de FREE, în valoare de 550.000 dolari SUA, va permite beneficiarului să realizeze o investiție cu valoare totală de 687.500 dolari SUA, prin implementarea unei instalații fotovoltaice pe acoperișul halei sale de producție din București, cu puterea instalată de aproximativ 700kWp, a cărei producție de energie electrică va fi utilizată integral pentru acoperirea autoconsumului FEPER SA.

La nivelul conturului de bilanț energetic, investiția permite realizarea de economii de energie prin reducerea unei cantități de energie produsă pe bază de combustibili fosili (economii estimate combustibil primar de 243,7 tep/an) cu aceeași cantitate de energie produsă prin valorificarea unei surse regenerabile de energie și contribuie, implicit, la  reducerea  emisiilor de gaze cu efect de seră, cantitatea redusă de emisii fiind estimată la 525,3 tone CO2/an.

Decizia de realizare a investiției de la București a fost luată în contextul promovării soluțiilor de eficiență energetică, a beneficiilor acestora la nivel financiar și energetic, precum și a instrumentelor financiare ușor accesibile, flexibile și a asistenței tehnice oferite de Fondul Român pentru Eficiența Energiei potențialilor săi clienți, din mediul public sau privat.

Leave a Comment

Contacteaza-ne!

Not readable? Change text. captcha txt