In Articole recente

Implementarea unei instalații de cogenerare la hotelul Orizont din Predeal

În data de 26.09.2023, Fondul Român pentru Eficiența Energiei (FREE) a semnat cel de-al 52-lea contract de finanțare, pentru o investiție în domeniul cogenerării, al cărui beneficiar este hotelul Orizont din Predeal, deținut de FEPER SA.

Fondată în anul 1975, societatea FEPER SA este un fabricant de marcă în ansamblul economiei românești. Plecând de la colaborarea cu o companie americană de profil, Control Data System, și beneficiind de o dotare de vârf specializată în prelucrarea tablelor subțiri, FEPER SA și-a diversificat activitatea abordând și piața turismului, prin achiziționarea a două hoteluri în Predeal (Hotel Orizont) și în Ploiești (Hotel Central).

Cel mai recent contract de finanțare semnat de FREE, în valoare de 182.864 dolari SUA, va permite beneficiarului să realizeze o investiție cu valoare totală de 228.580 dolari SUA, prin implementarea până la venirea iernii a unei  instalații de cogenerare de 75 kWel și 139.8 kWth, instalație destinată acoperirii consumului electric și termic (apă caldă) al hotelului Orizont din Predeal.

La nivelul conturului de bilanț energetic, investiția permite realizarea de economii de energie prin reducerea unei cantități de energie produsă pe bază de combustibili fosili (economiii estimate combustibil primar de 99,9 tep/an) cu aceeași cantitate de energie produsă prin valorificarea unei surse regenerabile de energie și contribuie, implicit, la  reducerea  emisiilor de gaze cu efect de seră, cantitatea redusă de emisii fiind estimată la 204,5 tone CO2/an.

Decizia de realizare a investiției de la Predeal a fost luată în contextul promovării soluțiilor de eficiență energetică, a beneficiilor acestora la nivel financiar și energetic, precum și a instrumentelor financiare ușor accesibile, flexibile și a asistenței tehnice oferite de Fondul Român pentru Eficiența Energiei potențialilor săi clienți, din mediul public sau privat.

Prin completarea portofoliului de proiecte cu această primă investiție a FEPER SA, valoarea totală a contractelor de finanțare încheiate de FREE în cei peste 20 de ani de activitate neîntreruptă, depășește pragul de 30 milioane dolari SUA împrumutați, contribuind la valoarea totală a unor investiții în domeniul eficienței energetice de aproape 87 milioane dolari SUA.

Leave a Comment

Contacteaza-ne!

Not readable? Change text. captcha txt