In Articole recente


În data de 09 mai 2019, Fondul Român pentru Eficiența Energiei a încheiat al 42 – lea contract de finanțare. Beneficiarul este S.C. Energo ESCO S.A. Cluj – Napoca, județul Cluj, o companie de servicii energetice profesionale care oferă o gamă vastă de soluții energetice (soluţii de cogenerare sau trigenerare pe combustibil gazos, sisteme de iluminat interior, exterior și stradal cu tehnologii inovative, acționări cu convertizoare cu turație variabilă), având ca scop principal obținerea de economii de energie (http://www.energoesco.ro/index.php/desprenoi/cine-suntem-ce-facem).

Energo ESCO asigură finanțarea și implementarea proiectelor de eficiență energetică cu recuperarea investițiilor din economiile de energie realizate într-o anumită perioadă de timp.

Apelând la „finanţarea de către terţi” [1], societatea a obținut un credit comercial în valoare de 800.000 dolari SUA, pentru finanțarea realizării, în calitate de companie de servicii energetice de tip ESCO (https://free.org.ro/glosar/), a mai proiecte de investiţii în eficienţă energetică, atât în domeniul public şi cât şi în domeniul privat, în valoare totală de cel puţin 1.000.000 dolari SUA.

Investițiile, care sunt susținute de către Beneficiar, atât din surse proprii cât şi din surse atrase, vor conduce la obţinerea unor economii anuale de energie de cel puţin 312 tep/an și, implicit, la reduceri anuale de emisii de bioxid de carbon, de cel puţin 1.097 tone/an.

Cu acest cel de al 42 – lea contract de finanțare, volumul total de împrumuturi contractate de către Fondul Român pentru Eficiența Energiei însumează aproape 27 milioane dolari SUA, pentru investiții care de aproape 83 milioane dolari SUA.

Pozele ne-au fost puse, cu amabilitate, la dispoziţie de către conducerea executivă a Energo ESCO S.A.

„Finanţare de către terţi

Aranjament financiar care implică, suplimentar faţă de furnizorul de energie, alte entităţi care oferă servicii energetice şi/sau finanţează investiţia; valoarea financiară a economiei de energie generată de îmbunătăţirea eficienţei energetice, determină rata de recuperare a costurilor, inclusiv a profitului furnizorului de servicii energetice.

Aranjament contractual care implică o terţă parte, suplimentar faţă de furnizorul de energie şi beneficiarul măsurii de creştere a eficienţei energetice, care asigură finanţarea măsurii şi facturează beneficiarului o plată echivalentă cu o parte a economiilor de energie realizate prin măsura de creştere a eficienţei energetice; acea terţă parte poate fi sau nu o companie de servicii energetice.”

[1] M.-M., Voronca (coordonator), Finanţarea Investiţiilor în Eficienţă Energetică, Editura AGIR, Bucureşti, 2008.

Leave a Comment

Contacteaza-ne!

Not readable? Change text. captcha txt