În data de 23 ianuarie 2019, Fondul Român pentru Eficiența Energiei a încheiat al 41 – lea contract de finanțare. Beneficiarul este S.C. Denisson Energy S.R.L. Șelimbăr, județul Sibiu.
Societatea a obținut un credit comercial de tip „punte” [1], în valoare de 1.969.724 dolari SUA, pentru finanțarea unei investiții în valoare totală de 5.903.338 dolari SUA.
Investiția vizând „Realizarea primei rețele de stații de alimentare cu Gaz Natural Comprimat (GNC) din România” este susținută de către Beneficiar, din surse proprii și din resurse alocate de către Comisia Europeană.
Societatea este beneficiara unui contract de finanțare nerambursabilă, încheiat între Agenția Executivă pentru Inovare și Rețele (INEA), conform mandatului oferit de Comisia Europeană, pe de o parte și S.C. Denisson Energy S.R.L. (în calitate de coordonator) și Asociația Producătorilor și Utilizatorilor Gazului Natural Comprimat din România (în calitate de beneficiar).
Obiectivul general al investiției este de a sprijini dezvoltarea unui sistem de transport sustenabil și eficient și de a promova decarbonizarea transportului rutier de-a lungul coridoarelor rețelei centrale, prin introducerea unui combustibil alternativ (GNC) în România.
Pentru a îndeplini acest obiectiv, acțiunea are două obiective specifice.
Primul obiectiv specific este realizarea inițială pe piață a unei rețele de stații GNC constând în 9 puncte de alimentare funcționale de-a lungul Coridoarelor Rețelei Centrale de drumuri TEN – T din România (coridoarele Orient Est – Med & Rin – Dunăre).
Rețeaua de stații GNC va fi dezvoltată în jurul nodurilor importante ale rețelei centrale pentru a acoperi în mod simultan posibila cerere pentru transportul de lungă distanță și pentru cel urban.
De asemenea, va asigura o distanță rezonabilă până la stația următoare (cel mult în jur de 150 km, dar întotdeauna mai puțin de 300 km) pentru traficul domestic și transfrontalier.
O listă orientativă a locațiilor, include Arad, București, Constanța, Craiova, Deva, Drobeta Turnu-Severin, Pitești, Sibiu și Timișoara.
Implementarea rețelei de stații GNC este planificată în trei faze consecutive rezultând în implementarea a 3 stații GNC pe an între 2019, 2020 și 2021.
Stațiile vor fi accesibile public, în mod nediscriminatoriu, fiind deschise între 8 – 24 ore pe zi (în funcție de situația cererilor din locația respectivă, fiind posibilă prelungirea graduală a orelor de lucru).
Stațiile de umplere vor fi operate de personal special instruit și va permite clienților să plătească cu lichidități sau cu cardul la punctul de vânzare din interiorul cabinei stației, folosind un sistem de operare a înregistrării banilor.
Cel de-al doilea obiectiv specific este de a susține, pe baza implementării Acțiunii, pătrunderea pe piață și implementarea GNC – ului în România.
Acest obiectiv va fi îndeplinit prin creșterea cererii și vizibilității în ceea ce privește atât GNC – ul cât și prin rețeaua pilot de stații, prin stabilirea și optimizarea relației afacere – client și prin identificarea și îndepărtarea barierelor administrative și legislative
Investiția va duce la înlocuirea, în cazul unor evaluări pesimiste ale dezvoltării parcului de vehicule care vor funcționa pe bază de gaz natural comprimat, a unor consumuri anuale de 386 tone/an benzină standard și de 917 tone/an motorină standard cu un consum anual de 1.175 tone/an gaz natural comprimat.
Se vor obține, astfel, economii anuale de energie, estimate la circa 25 tep/an și, implicit, reduceri anuale de emisii de bioxid de carbon, în valoare de 951 tone/an.
Cu acest cel de al 41 – lea contract de finanțare, volumul total de împrumuturi contractate de către Fondul Român pentru Eficiența Energiei însumează peste 26 milioane dolari SUA, pentru investiții care de aproape 82 milioane dolari SUA.
Fondul Român pentru Eficiența Energiei mulțumește, pe această cale, domnului dr. ing. Andrei CECLAN (Servelect S.R.L. Cluj – Napoca) pentru a ne fi pus în legătură cu reprezentanții Antares Group, în scopul participării la realizarea acestei investiții.
[…] În cadrul celor trei sesiuni ale conferinței au fost susţinute un număr de 9 prezentări, intervenţia doamnei Oana GULEI – GRADINARU, Asociaţia Gazului Natural pentru Vehicule – NGVA Romania (https://cngromania.eu/ngvaromania/), intitulată „Utilizarea gazului natural comprimat (GNC) ca si combustibil alternativ în scopul creşterii eficientei energetice” evocând și realizarea primei rețele de stații de alimentare cu gaz natural comprimat pe teritoriul României, proiect finanțat și de Fondul Român pentru Eficiența Energiei (https://free.org.ro/cel-de-al-41-lea-contract-de-finantare-are-ca-obiect-realizarea-primei-retele-de…). […]