In Articole recente

Instalare centrală electrică fotovoltaicăpentru autoconsum la halele MINET SA

În martie 2023, Fondul Român pentru Eficiența Energiei a semnat două contracte de finanțare pentru investiții în producere de energie electrică cu sursă regenerabilă al căror beneficiar este MINET SA din Municipiul Râmnicu Vâlcea.

Fondată în anul 1981, Minet S.A. este cel mai mare producător de materiale textile nețesute din România, are capital 100% românesc și face parte din grupul Minet cu peste 400 de angajati, alături de alte 3 societăți. Minet S.A. desfășoară activități de producție pentru fabricarea de materiale textile nețesute pentru o serie vasta de sectoare industriale, cum ar fi automotive, igiena, construcții,  mobilă, saltele, confecții și altele.

Cel de-al 49 lea și respectiv, al 50-lea contract de finanțare acordate de FREE în cei 20 de ani de activitate, au o valoare cumulată de 1.376.489 dolari SUA. Beneficiarul Minet SA a contractat cele două împrumuturi pentru finanțarea investițiilor constând în instalarea a două centrale electrice fotovoltaice pe acoperișul halelor de producție aflate în proprietate.

În paralel cu negocierea împrumuturilor de la FREE, Minet SA a depus și o cerere de cofinanțare parțială a aceleiași investiții prin grant nerambursabil, în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Masura C6, Investitia I 1.

În cazul aprobării cererii prin PNRR, FREE va ajusta în consecință valoarea creditelor contractate de către Beneficiar, oferind acestuia flexibilitatea utilizării celei mai avantajoase soluții de finanțare pentru investițiile sale și totodată accesul la finanțare pentru demararea realizării proiectului în cel mai scurt timp.

Conceptul de implementare a investiției este modular, având ca obiectiv realizarea celor două centrale fotovoltaice independent una de cealaltă, prima cu puterea instalată de 0,995MWp și respectiv a doua, cu puterea instalată de 0,922 MWp, întreaga energie electrică produsă din sursă regenerabilă (estimat 2.428 MWh/an) fiind utilizată exclusiv pentru autoconsumul societății.

La nivelul conturului de bilanț energetic și de calcul al emisiilor de CO2, investiția va genera o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, cantitatea redusă de emisii fiind estimată la 1.489 tone CO2/an.

Decizia de realizare a investiției a fost luată în contextul promovării soluțiilor de eficiență energetică, a beneficiilor acestora la nivel financiar și energetic, precum și a instrumentelor financiare ușor accesibile, flexibile și a asistenței tehnice oferite de Fondul Român pentru Eficiența Energiei potențialilor clienți din mediul public sau privat.

Prin particularizarea instrumentului de finanțare la necesitățile beneficiarului, FREE demonstrează importanța unui nou mod de abordare a finanțării proiectelor de eficiență energetică și resurse regenerabile, prin asocierea granturilor nerambursabile cu  imprumuturi (credite).

Prin completarea portofoliului de proiecte cu cele două investiții MINET SA, valoarea totală a contractelor de finanțare încheiate de FREE ajunge la 29.8 milioane dolari SUA, contribuind la valoarea totală a unor investiții de peste 86 milioane dolari SUA, realizate în cei 20 de ani de activitate neîntreruptă a FREE.

Leave a Comment

Contacteaza-ne!

Not readable? Change text. captcha txt