In Articole recente

În data de 16 octombrie 2018, Fondul Român pentru Eficiența Energiei a încheiat al 40 – lea contract de finanțare. Beneficiarul este S.C. Margex Equipment S.R.L. Baia Mare, județul Maramureş, care a obținut un credit comercial în valoare de 1.214.588 dolari SUA, pentru finanțarea unei investiții în valoare totală de 1.518.235 dolari SUA.

Reprezentanții beneficiarului, S.C. Margex Equipment S.R.L., împreună cu reprezentanta promotorului, S.C. 3D Ecas Energy S.R.L. și directorul executiv al Fondului Român pentru Eficiența Energiei, după semnarea contractului de finanțare.

Investiţia are drept scop realizarea unei instalaţii pentru producerea de energie electrică în beneficiul unui terţ, în baza unui contract de tip B.O.O.T cu o durată determinată.

Structura B.O.O.T. (Build – Own – Operate – Transfer) este adecvată pentru proiectele de infrastructură cum ar fi realizarea de autostrăzi, transportul feroviar şi producerea de energie [1]. În astfel de proiecte, o societate, de regulă privată, realizează în beneficiul unui terţ, folosind resurse financiare proprii sau atrase şi operează (acoperind inclusiv necesarul de lucrări de întreţinere, revizii şi reparaţii) o facilitate proprie, dreptul de proprietate asupra acesteia putând fi transferat terţului după o perioadă de timp şi la un preţ de vânzare precis stabilite prin contractul încheiat între părţi.

Pentru terţ, avantajele sunt constituite de lipsa implicării în operaţiuni care nu sunt specifice domeniului propriu de activitate, de faptul că investiţia nu grevează bugetul propriu şi că poate beneficia de servicii de calitate la preţuri negociate şi stabilite prin contract. Pentru furnizorul de servicii, avantajele ţin de desfăşurarea de operaţiuni specifice obiectului de activitate, de desfacerea asigurată a serviciilor sale la preţuri negociate, de predictibilitatea încasării veniturilor şi de posibilitatea continuării operării facilităţii şi după transferul dreptului de proprietate în beneficiul terţului, la un preţ stabilit prin contract.

Investiția va duce la obținerea unor economii semnificative de energie, estimate la circa 6.740 tep/an, reprezentând implicit reduceri anuale de emisii de bioxid de carbon, în valoare de 14.693 tone/an.

Cu acest cel de al 40 – lea contract de finanțare, volumul total de împrumuturi contractate însumează peste 24 milioane dolari SUA, pentru investiții care de aproape 76 milioane dolari SUA.

[1] Gatti, Stafano, Project Finance in Theory and Practice, Academic Press, ISBN 978-0-12-373699-4, 2007, pp. 414.

Leave a Comment

Contacteaza-ne!

Not readable? Change text. captcha txt