In Articole recente

Societatea Chimcomplex Borzești a primit, recent, Premiul pentru “Cea mai mare investiție, cu cele mai mari economii de energie”, acordat la „Gala Decernării premiilor Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru Excelență în Eficiență Energetică. Societatea din Borzești a primit premiul pentru investiția în Instalația de Cogenerare a energiei electrice și energiei termice, pusă în funcțiune în anul 2009, cu o putere instalată de 7,2 MW. Realizarea centralei de Cogenerare, pe baza unor tehnologii de vârf, comparabile cu cele utilizate în Uniunea Europeană, reduce pretul de achiziție la energie electrică cu circa 40% față de prețul energiei achiziționate de pe piață, ceea ce o promovează între investițiile de „cogenerare de eficiență înaltă”.

Instalația de Cogenerare utilizează ca materie primă gazele naturale, având posibilitatea alimentarii cu surplusul de hidrogen obținut în instalația proprie de electroliză a clorurii de sodiu, cu efect în eficientizarea globală a celor doua instalații. Proiectul a beneficiat de fonduri UE-BERD. După un an și jumătate de exploatare, reprezentanții BERD au efectuat o analiza a încadrării Instalației de Cogenerare în parametrii de proiect, în urma căreia s-a demonstrat încă o dată că acest proiect este un succes și că se încadrează în conceptul „cogenerare de eficiență înaltă”. Din martie 2009, până în septembrie 2010 – ne-a informat inginerul Dorel Bălăiță, liderul Sindicatului Ecotehning, din Chimcomplex – reducerea de costuri asigurată de exploatarea Instalației de Cogenerare a depășit valoarea de 12 milioane de lei cu efect pozitiv direct asupra competitivitatii produselor Chimcomplex și asupra rezultatelor financiare. Proiectul de Cogenerare de la Borzești este unicat pe plan mondial și se bazeaza pe ideea originală a echipei de specialisti din combinat de a combina eficient o turbină cu gaze cu un cazan de abur cu ardere suplimentară cu hidrogen.

Performanta și originalitatea proiectului de cogenerare aflat în exploatare la Chimcomplex a fost recompensată de BERD cu un grant nerambursabil. „Echipa de la Chimcomplex – a precizat Dorel Bălăiță – mulțumeste tuturor partenerilor care au sustinut realizarea cu succes a proiectului Cogenerare, printre care Turbomach Elvetia, Astebo Austria, Pillard Germania, BCR, ISPE București, CELIN Bucuresti, Energofor Bacău, ChimEnergo, Electrica SISE Bacău, Fondul Român pentru Eficiența Energiei din București, Electroalfa Botoșani, Amicii Bacău, Domiconst Onești, Electromontaj București, TMUCB Onești, Electroind Onești etc.ˮ.

Sursa: Articolul a fost publicat de domnul Petru DONE, în ziua de marți, 7 decembrie 2010, la ora 16:54, pe blogul „Bacăul Economicˮ, aflat la adresa https://donedelaeconomic.blogspot.ro/2010/12/berd-premiat-instalatia-de-cogenerare.html.

Leave a Comment

Contacteaza-ne!

Not readable? Change text. captcha txt