In Studii de caz

UNIO SA Satu Mare este una dintre cele mai importante societăți din industria constructoare de maşini. Procesele tehnologice, care se desfăşoară în cadrul întreprinderii necesită cantităţi considerabile de aer comprimat. Compresoarele cu piston, în funcţiune înainte de implementarea proiectului, erau vechi şi aveau randamente scăzute.

Studiul de caz Unio Satu Mare I
Stația veche de compresoare a Unio SA Satu Mare

310 000 $

Costurile anuale de exploatare a compresoarelor vechi

290 000 $

Investiție în compresoare noi, cu randament mai mare şi cu costuri de întreţinere scăzute

110 000 $

Economii anuale, conform estimărilor companiei

-34%

Consumul de energie electrică, conform estimărilor companiei

În conformitate cu rezultatele analizei financiare, proiectul s-a dovedit a fi oportun din punct de vedere tehnico-economic, prezentând un termen brut de recuperare a investiţiei de 2,6 ani şi o rată internă de rentabilitate de 37%. Implementarea proiectului conduce şi la diminuarea emisiilor de noxe, în special a emisiilor de CO2.

Pentru realizarea proiectului, Fondul Român pentru Eficienţa Energiei a acordat societății UNIO S.A. Satu Mare un împrumut de 130.000 USD pentru o perioadă de 3 ani, cu o perioadă de graţie de 6 luni.

Rambursarea împrumutului a fost făcută în rate trimestriale egale, conform solicitării societății şi a situaţiei fluxului de numerar.

Garanţiile constituite în vederea acordării împrumutului au fost:

  • gaj asupra echipamentelor achiziţionate care au făcut obiectul proiectului de eficienţă energetică;
  • bilete la ordin.
Studiul de caz Unio Satu Mare I
Stația nouă de compresoare a Unio SA Satu Mare
În raport cu beneficiile înregistrate de la reintrarea în funcţiune a staţiei de compresoare din cadrul UNIO S.A. Satu Mare, se poate aprecia că finanţarea acordată de Fondul Român pentru Eficienţa Energiei şi-a atins scopul. Evaluările şi monitorizarea economiilor de energie şi financiare, precum şi a reducerilor de emisii de gaze şi particule pe toată durata recuperării creditului au consolidat opinia anterior exprimată.

Leave a Comment

Contacteaza-ne!

Not readable? Change text. captcha txt