In

Dobânda acumulată între cea mai recentă plată (a unui cupon) şi vânzarea unui titlu financiar purtător de dobândă fixă. Pentru cele mai multe tipuri de obligaţiuni, dobânda capitalizată trebuie adaugată la preţul de achiziţionare, acea sumă, trebuind însă acoperită cumpărătorului în următoarea plată a dobânzii. Există două metode de calcul a dobânzii capitalizate:

  • Metoda care foloseşte 360 de zile ale anului şi care este aplicată în cazul obligaţiunilor companiilor şi a celor municipale.
  • Metoda care foloseşte 365 de zile ale anului, aplicată pentru obligaţiunile guvernamentale.

Dobânda pentru o obligaţiune reprezintă o sumă câştigată, dar atât timp cât aceasta nu a expirat sau plata nu a fost efectuată, oficial suma respectivă care reprezintă dobânda, nu este câştigată. Dobânda capitalizată este folosită de obicei pentru a determina preţul unei obligaţiuni şi poate fi calculată înmulţind valoarea cuponului cu fracţia reprezentând perioada deja scursă (sursa: Tomiţă,T., Paraipan, L., Grumăzescu, A., Vanghelescu, A., Dicţionar de management al riscului, BRM Business Consulting, ISBN 973-0-03700-0, Bucureşti, 2004).

Contacteaza-ne!

Not readable? Change text. captcha txt